Vytištěno 01.10.2023 21:14 Holubki (Plněné zelné listy)
Zelí na půl uvaříme, necháme vychladnout. Do mletého masa přidáme rýži uvařenou na půl, pepř, cibuli, česnek a směs promícháme. Nařežeme zelí, dáme dovnitř směs s mletým masem, zabalíme, dáme do hrnce, zalijeme trochou vody, osolíme a necháme vařit. Někdo dává holubki do trouby, ale lze je vařit i ve vodě. Vaří se půl hodiny či hodinu, podávají se s chlebem nebo s bramborami. Pišot4 brambory jeden žloutek 1/2 kg hrubé mouky máslo nebo olej sůl pepř Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, osolíme a opepříme, přidáme jeden žloutek a vše pořádně promícháme s hrubou moukou. Poté vyválíme těsto jako na nudle a nakrájíme na menší čtverečky. Čtverečky naplníme náplní podle chuti - bramborami, ochuceným tvarohem, kyselým zelím nebo sušenými švestkami či povidly - a přeložíme na trojúhelníčky, které na koncích pořádně stiskeneme, aby náplň nevytekla ven. Takto připravené vhodíme do vařící vody a hlídáme, aby se nepřilepil pišot ke dnu. Když vyplave na hladinu, znamená to, že je hotový a my můžeme pirohy vyndavat cedníkem. Pišot podáváme politý rozpuštěným máslem. Dobrou chuť! Mačanka z masa (tradiční romská polévka)1/3 kg hovězího masa 3 čerstvé houby nebo hrst sušených cibule 3 stroužky česneku 3 lžíce sladké papriky 1 lžíce hladké mouky sůl pepř tuk ocet
Na pánvi osmahněte na oleji do zlatova cibulku a přisypte sladkou papriku. Pak zbývá jen mačanku nabrat do talíře, posypat cibulku s paprikou a pustit se do jídla. Mačanku můžete připravit i bez masa - na kyselém mléce. Dobrou chuť! Štrůdl (závin) po maďarsku Potřebujeme: 1kg hladké mouky, 1kg máku, 1kg jablek, 1 kg tvarohu, vanilkový cukr, olej Do mísy vsypeme mouku, mírně osolíme a přilijeme postupně tolik vody, aby vzniklo vláčné těsto. Hněteme napřed vařečkou, potom rukama a necháme asi půl hodiny odstát. Po půlhodině těsto rozválíme válečkem na celou plochu omyvatelného ubrusu na stole - jako bychom chtěli těstem stůl celý přikrýt. Na takto roztažené těsto klademe mletý mák, strouhaná jablka, posypeme vanilkovým cukrem a těsto opatrně srolujeme do závinu. Pomáháme si postupným zvedáním ubrusu, který nám umožní těsto zavinovat. Povrch potřeme olejem a vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 200 stupních asi 30 minut. Místo máku můžeme použít tvaroh. Bramborový guláš Potřebujeme: asi 2kg brambor, libové drůbeží párky, cibuli, 2 stroužky česneku, sladkou papriku, pálivou papriku, majoránku Očistíme brambory, oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Do hrnce přidáme dvě velké nadrobno nakrájené cibule, dva stroužky česneku a na špičku nože sladkou papriku. Vaříme ve vodě do měkka. Přidáme libové párky nakrájené na kolečka. Dochutíme majoránkou, můžeme přidat špetku pálivé papriky nebo feferonky. Podáváme s chlebem. Pečené brambory Potřebujeme: brambory, olej, vejce, sterilovaný hrášek, cibuli, česnek. Brambory důkladně očistíme. Vaříme je ve slupce doměkka. Na pekáči rozpálíme olej. Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a po vrstvách pokládáme do pekáče s vařenými vejci, sterilovaným hráškem, nadrobno nakrájenou cibulí a stroužky česneku. Vše ochutíme pepřem, mírně osolíme a pečeme při 150 stupních v předem vyhřáté troubě. Podáváme s čalamádou nebo kyselou okurkou. Bramborový kotlík s klobásou Potřebujeme: brambory, olej, ostřejší klobásy, cibuli, rajčatovou šťávu, hovězí vývar, mrkev, sterilovaný hrášek, rajčata, smetanu, máslo, tvrdý sýr. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Na velké pánvi rozpálíme olej, přidáme celé klobásy a nakrájenou cibuli. Obojí opečeme. Opečené klobásy po zchladnutí nakrájíme na silnější plátky a dáme do zapékací mísy. Rajčatovou omáčku smícháme s hovězím vývarem a přidáme s mrkví nakrájenou na plátky ke klobásám a cibuli. V zakryté míse dáme do předehřáté trouby a dusíme 30 minut. Poté přidáme hrášek a rajče a pečeme nezakryté 10 minut. Oloupané brambory uvaříme doměkka a rozmačkáme na hladkou kaši. Vmícháme smetanu a máslo. Bramborovou kaší překryjeme klobásy ze zeleninou. Posypeme nastrouhaným sýrem, vrátíme do trouby a zapékáme 10 - 15 minut, dokud se sýr neroztaví. Fazolová polévka Potřebujeme: velké bílé či strakaté fazole, mrkev, petržel, brambory, vegetu, libový drůbeží párek. Fazole namočíme a necháme ve vodě přes noc. Druhý den fazole slijeme, přidáme vodu, nadrobno nakrájenou zeleninu (mrkev, petržel) a vaříme tak dlouho, až jsou fazole dostatečně měkké. Dochutíme vegetou, přidáme nadrobno nakrájené předvařené brambory. Můžeme přidat libový drůbeží párek. Podáváme s chlebem. Plněné papriky Potřebujeme: 1/4 kg mletého masa, které jsme nechali namlít z libového kousku, 1/4 kg předvařené rýže, 1/2 kg velkých zelených paprik, 1/2 kg rajčat nebo jeden rajský protlak, česnek, špetku pepře, sladkou mletou papriku. Mleté maso smícháme s rýží, okořeníme špetkou mleté papriky, přidáme trochu pepře a mírně osolíme. Papriky zbavíme jadérek tak, že odkrojíme vrch se stopkou a do dutiny napěchujeme masovou směs. Rajčata spaříme vařící vodou, sloupneme slupku a rozmačkáme je vidličkou. Paprikové lusky vložíme do hrnce na sebe, přidáme vodu, rozvařená rajčata nebo rajský protlak a na mírném ohni vaříme asi hodinu. Jako přílohu podáváme knedlík. Copyright © Radio Praha, 1996 - 2003 |