Pišot
26-02-2000
4 brambory
jeden žloutek
1/2 kg hrubé mouky
máslo nebo olej
sůl
pepř
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, osolíme a opepříme, přidáme jeden
žloutek a vše pořádně promícháme s hrubou moukou. Poté vyválíme těsto jako
na nudle a nakrájíme na menší čtverečky.
Čtverečky naplníme náplní podle chuti - bramborami, ochuceným tvarohem,
kyselým zelím nebo sušenými švestkami či povidly - a přeložíme na
trojúhelníčky, které na koncích pořádně stiskeneme, aby náplň nevytekla ven.
Takto připravené vhodíme do vařící vody a hlídáme, aby se nepřilepil pišot
ke dnu. Když vyplave na hladinu, znamená to, že je hotový a my můžeme pirohy
vyndavat cedníkem. Pišot podáváme politý rozpuštěným máslem. Dobrou chuť!
|
|