Tradiční romská jídla
Holubki (Plněné zelné listy)
Potřebujeme: 4 velké zelné listy, 200 g mletého vepřového nebo kuřecího
masa, 2 větší naběračky dušené rýže,
olej, cibule, česnek, sůl, pepř, hladká mouka.
Zelí na půl uvaříme, necháme vychladnout. Do mletého masa přidáme rýži
uvařenou na půl, pepř, cibuli, česnek a směs promícháme. Nařežeme zelí, dáme
dovnitř směs s mletým masem, zabalíme, dáme do hrnce, zalijeme trochou vody,
osolíme a necháme vařit. Někdo dává holubki do trouby, ale lze je vařit i ve
vodě. Vaří se půl hodiny či hodinu, podávají se s chlebem nebo s bramborami.
Pišot
4 brambory
jeden žloutek
1/2 kg hrubé mouky
máslo nebo olej
sůl
pepř
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, osolíme a opepříme, přidáme jeden
žloutek a vše pořádně promícháme s hrubou moukou. Poté vyválíme těsto jako
na nudle a nakrájíme na menší čtverečky.
Čtverečky naplníme náplní podle chuti - bramborami, ochuceným tvarohem,
kyselým zelím nebo sušenými švestkami či povidly - a přeložíme na
trojúhelníčky, které na koncích pořádně stiskeneme, aby náplň nevytekla ven.
Takto připravené vhodíme do vařící vody a hlídáme, aby se nepřilepil pišot
ke dnu. Když vyplave na hladinu, znamená to, že je hotový a my můžeme pirohy
vyndavat cedníkem. Pišot podáváme politý rozpuštěným máslem. Dobrou chuť!
Mačanka z masa (tradiční romská polévka)
1/3 kg hovězího masa 3 čerstvé houby nebo hrst
sušených cibule 3 stroužky česneku 3 lžíce sladké papriky 1
lžíce hladké mouky sůl pepř tuk ocet
Maso spolu s pokrájenými houbami dejte vařit a až bude měkké, tak ho
vyndejte, nakrájejte a opět vložte do vody. Přidejte česnek, vývar osolte a
opepřete a dále vařte ještě chvilku. Mezitím si připravte hrníček vody,
smíchejte ji s hladkou moukou a vylijte do vařící se polévky. Tu ještě
pět minut míchejte a vařte. Poté dochuťte lžící octa a nechte stát.
Na pánvi osmahněte na oleji do zlatova cibulku a přisypte sladkou papriku.
Pak zbývá jen mačanku nabrat do talíře, posypat cibulku s paprikou a pustit
se do jídla. Mačanku můžete připravit i bez masa - na kyselém mléce. Dobrou
chuť!
Štrůdl (závin) po maďarsku
Potřebujeme: 1kg hladké mouky, 1kg máku, 1kg jablek, 1 kg tvarohu, vanilkový
cukr, olej
Do mísy vsypeme mouku, mírně osolíme a přilijeme postupně tolik vody, aby
vzniklo vláčné těsto. Hněteme napřed vařečkou, potom rukama a necháme asi půl
hodiny odstát.
Po půlhodině těsto rozválíme válečkem na celou plochu omyvatelného ubrusu na
stole - jako bychom chtěli těstem stůl celý přikrýt. Na takto roztažené těsto
klademe mletý mák, strouhaná jablka, posypeme vanilkovým cukrem a těsto
opatrně srolujeme do závinu. Pomáháme si postupným zvedáním ubrusu, který nám
umožní těsto zavinovat. Povrch potřeme olejem a vložíme do předem vyhřáté
trouby. Pečeme při 200 stupních asi 30 minut. Místo máku můžeme použít
tvaroh.
Bramborový guláš
Potřebujeme: asi 2kg brambor, libové drůbeží párky, cibuli,
2 stroužky česneku, sladkou papriku, pálivou papriku, majoránku
Očistíme brambory, oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Do hrnce přidáme
dvě velké nadrobno nakrájené cibule, dva stroužky česneku a na špičku nože
sladkou papriku. Vaříme ve vodě do měkka. Přidáme libové párky nakrájené na
kolečka. Dochutíme majoránkou, můžeme přidat špetku pálivé papriky nebo
feferonky. Podáváme s chlebem.
Pečené brambory
Potřebujeme: brambory, olej, vejce, sterilovaný hrášek,
cibuli, česnek.
Brambory důkladně očistíme. Vaříme je ve slupce doměkka. Na pekáči rozpálíme
olej. Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a po vrstvách pokládáme do
pekáče s vařenými vejci, sterilovaným hráškem, nadrobno nakrájenou cibulí a
stroužky česneku. Vše ochutíme pepřem, mírně osolíme a pečeme při 150
stupních v předem vyhřáté troubě. Podáváme s čalamádou nebo kyselou okurkou.
Bramborový kotlík s klobásou
Potřebujeme: brambory, olej, ostřejší klobásy, cibuli, rajčatovou šťávu,
hovězí vývar, mrkev, sterilovaný hrášek, rajčata, smetanu, máslo, tvrdý sýr.
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Na velké pánvi rozpálíme olej, přidáme
celé klobásy a nakrájenou cibuli. Obojí opečeme.
Opečené klobásy po zchladnutí nakrájíme na silnější plátky a dáme do
zapékací mísy. Rajčatovou omáčku smícháme s hovězím vývarem a přidáme s
mrkví nakrájenou na plátky ke klobásám a cibuli. V zakryté míse dáme do
předehřáté trouby a dusíme 30 minut.
Poté přidáme hrášek a rajče a pečeme nezakryté 10 minut.
Oloupané brambory uvaříme doměkka a rozmačkáme na hladkou kaši.
Vmícháme smetanu a máslo. Bramborovou kaší překryjeme klobásy ze zeleninou.
Posypeme nastrouhaným sýrem, vrátíme do trouby a zapékáme 10 - 15
minut, dokud se sýr neroztaví.
Fazolová polévka
Potřebujeme: velké bílé či strakaté fazole, mrkev, petržel, brambory,
vegetu, libový drůbeží párek.
Fazole namočíme a necháme ve vodě přes noc. Druhý den fazole slijeme,
přidáme vodu, nadrobno nakrájenou zeleninu (mrkev, petržel) a vaříme tak
dlouho, až jsou fazole dostatečně měkké. Dochutíme vegetou, přidáme nadrobno
nakrájené předvařené brambory. Můžeme přidat libový drůbeží párek. Podáváme
s chlebem.
Plněné papriky
Potřebujeme: 1/4 kg mletého masa, které jsme nechali namlít z libového
kousku, 1/4 kg předvařené rýže, 1/2 kg velkých zelených paprik, 1/2 kg
rajčat nebo jeden rajský protlak, česnek, špetku pepře, sladkou mletou
papriku.
Mleté maso smícháme s rýží, okořeníme špetkou mleté papriky, přidáme trochu
pepře a mírně osolíme. Papriky zbavíme jadérek tak, že odkrojíme vrch se
stopkou a do dutiny napěchujeme masovou směs. Rajčata spaříme vařící vodou,
sloupneme slupku a rozmačkáme je vidličkou. Paprikové lusky vložíme do hrnce
na sebe, přidáme vodu, rozvařená rajčata nebo rajský protlak a na mírném
ohni vaříme asi hodinu. Jako přílohu podáváme knedlík.
|