Vyhledávání
13.7.2020
AKTUALITY

HISTORIE ROMŮ

TRADICE, KULTURA

OSOBNOSTI

SOUŽITÍ

KONTAKTY

FOTOGRAFIE

















Česky English Deutsch Francais
Tony Gatlif

(nar. 1948)

Tony Gatlif je francouzský filmový režisér, který se narodil coby Michel Dahman v Alžíru. Ve čtrnácti letech se přestěhoval do Francie.

Ke svému romskému původu se otevřeně přihlásil v roce 1981, když natočil film Corre gitano. Tehdy prohlásil:"Jsem Cikán. I přes všechno pronásledování a opovržení, jsem Cikán. Existuji... my existujeme..."

Zde je úryvek rozhovoru, který Tony Gatlif poskytl deníku Právo 11. 5. 2002 (autor Michal Procházka):

Hlavní postavou vašeho posledního filmu Swing, který jste právě uvedl do českých kin, je francouzský chlapec jménem Max. Jemu učaruje hudba Django Reinhardta, velkého hudebníka, který spojil romskou tradici s americkým swingem. Myslíte si, že bílý chlapec se může naučit hrát romskou hudbu?

Ale ano. Osvojí si techniku a naučí se romské písně. Ovšem bude mu chybět romská duše, bez níž naše hudba není tak krásná. Nemá totiž noty, naopak její kouzlo spočívá v improvizaci. Řekněte nějakému romskému hudebníkovi, ať zahraje desetkrát jednu píseň, a zjistíte, že on ji pokaždé hraje jinak. Tahle hudba je naše dědictví, které si navzájem předáváme. A tomu bílí rozumět nebudou.

Říkáte rozumět nebudou... V čem je rozdíl mezi Romy a lidmi ze západního světa?

Odlišnost je v kultuře a v ničem jiném. Přesto jeden velký rozdíl vidím ve vztahu k majetku, neboť základním krédem Romů je, že nic nemají. Oni nehromadí majetek, ač lidé mohou mít někdy opačný pocit a říkat si, že kradou. Ale peníze pro Roma nic neznamenají. Dáte mu milión a on ho do druhého dne celý utratí.

Mluvil jste také o romské duši, což pro mě zní jako romantický pojem. Není to dnes už jen mýtus?

Pro mě ne. Západní svět vytvořil společnost založenou na křesťanství, v němž je už všechno určeno, včetně morálky a lásky. Kdežto Romové pocházejí odněkud z Indie. Ale vše, co zažili a čím během těch staletí prošli, si nesou v sobě. Tahle romská duše obsahuje jejich víru, vzpomínky a stopy vlastní minulosti. Někdo říká, že již nic takového neexistuje, ale já tvrdím, že romskou duši najdete v jejich písních. Jeďte se podívat do Maďarska. Udržují si tam hudbu, jaká se hrála před dvěma sty lety.

Snímek Gadžo dilo i váš poslední film Swing se věnují vztahu majoritní společnosti a Romů. Je v nich krásný humanismus, ale na druhou stranu v pozadí i určitá hořkost, tragika...

S výjimkou prvního filmu Princové jsem se snažil vyhnout tomu, aby v mých filmech byla nenávist. To neznamená, že by neexistovala. Ona je a je někdy hodně silná. Ale pokud chceme mluvit o velkých činech a možném soužití, musíme ji přemoci. Ovšem máte pravdu, že je to velmi obtížné. Zatím něco jako sen...

Filmografie Tony Gatlifa:

Krátký film Corre gitano (1981),
Princové (1983),
Rue du départ (Ulice odjezdu, 1986),
Pleure pas My love (Neplač, moje lásko, 1989),
Gaspard et Robinson (Kašpar a Robinson, 1990),
Gadžo dilo (1997),
Vengo (2000),
Swing (2002),
dokument Latcho Drom (Šťastnou cestu, 1993) a
krátký film Je suis né d´une cigogne (Přinesl mě čáp, 1999).



Související články
DatumNadpisRubrika
28.11.2006Film Transylvania se stejně jako ostatní filmy režiséra Tonyho Gatlifa zabývá romskou tematikouZprávy ze života Romů
Článek
Tisknout
Poslat e-mailem

Vybíráme z rubriky "Filmy"
19.09.12  Je to jen vítr
31.12.08  Guča! (Gucha!, Srbsko a Černá Hora, Bulharsko, Rakousko, Německo, 2006)
30.12.08  Rom (Cygan, SSSR, 1979) / Návrat Budulaje (Vozvraščenie Budulaja, SSSR, 1985)
02.04.08  Romové a film
23.03.08  Zbehovia a pútnici (1968)
22.03.08  Tulakóna (1986)
20.03.08  Ružové sny (1976)
17.03.08  Romance - povídka z filmu Perličky na dně (1965)
16.03.08  Radikální řez (1983)
15.03.08  Zpráva o putování studentů Petra a Jakuba (2000)
Archiv rubriky

Nejčtenější články
803741   26.02.00 Odchod Romů z České republiky
314875   12.10.07 Romské vysílání "O Roma vakeren" - "Romové hovoří"
299978   11.09.98 Romske aktuality
270305   14.03.00 Romský jazyk
172304    Historie a původ Romů
141366   12.02.02 Historie Romů na území České republiky
121078    Tradiční způsob života Romů na území bývalého Československa
103410    Fotografie
90594   18.09.98 Můj svět - Fotografie romských dětí
86379   16.01.04 Romské vysílání "O Roma vakeren" - "Romové hovoří"
Copyright © Český rozhlas / Czech Radio, 1997-2020
Vinohradská 12, 120 99 Praha 2, Czech Republic
E-mail: info@romove.cz