Vyhledávání
16.10.2018
AKTUALITY

HISTORIE ROMŮ

TRADICE, KULTURA

OSOBNOSTI

SOUŽITÍ

KONTAKTY

FOTOGRAFIE

















Česky English Deutsch Francais
Tradiční romská jídla


Holubki (Plněné zelné listy)

Holubki Potřebujeme: 4 velké zelné listy, 200 g mletého vepřového nebo kuřecího masa, 2 větší naběračky dušené rýže, olej, cibule, česnek, sůl, pepř, hladká mouka.

Zelí na půl uvaříme, necháme vychladnout. Do mletého masa přidáme rýži uvařenou na půl, pepř, cibuli, česnek a směs promícháme. Nařežeme zelí, dáme dovnitř směs s mletým masem, zabalíme, dáme do hrnce, zalijeme trochou vody, osolíme a necháme vařit. Někdo dává holubki do trouby, ale lze je vařit i ve vodě. Vaří se půl hodiny či hodinu, podávají se s chlebem nebo s bramborami.

Pišot

4 brambory
jeden žloutek
1/2 kg hrubé mouky
máslo nebo olej
sůl
pepř

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, osolíme a opepříme, přidáme jeden žloutek a vše pořádně promícháme s hrubou moukou. Poté vyválíme těsto jako na nudle a nakrájíme na menší čtverečky.

Čtverečky naplníme náplní podle chuti - bramborami, ochuceným tvarohem, kyselým zelím nebo sušenými švestkami či povidly - a přeložíme na trojúhelníčky, které na koncích pořádně stiskeneme, aby náplň nevytekla ven. Takto připravené vhodíme do vařící vody a hlídáme, aby se nepřilepil pišot ke dnu. Když vyplave na hladinu, znamená to, že je hotový a my můžeme pirohy vyndavat cedníkem. Pišot podáváme politý rozpuštěným máslem. Dobrou chuť!

Mačanka z masa (tradiční romská polévka)

1/3 kg hovězího masa
3 čerstvé houby nebo hrst sušených
cibule
3 stroužky česneku
3 lžíce sladké papriky
1 lžíce hladké mouky
sůl
pepř
tuk
ocet

Ochutnávka romských jídel (Foto: ČTK) Maso spolu s pokrájenými houbami dejte vařit a až bude měkké, tak ho vyndejte, nakrájejte a opět vložte do vody. Přidejte česnek, vývar osolte a opepřete a dále vařte ještě chvilku. Mezitím si připravte hrníček vody, smíchejte ji s hladkou moukou a vylijte do vařící se polévky. Tu ještě pět minut míchejte a vařte. Poté dochuťte lžící octa a nechte stát.

Na pánvi osmahněte na oleji do zlatova cibulku a přisypte sladkou papriku. Pak zbývá jen mačanku nabrat do talíře, posypat cibulku s paprikou a pustit se do jídla. Mačanku můžete připravit i bez masa - na kyselém mléce. Dobrou chuť!

Štrůdl (závin) po maďarsku

Potřebujeme: 1kg hladké mouky, 1kg máku, 1kg jablek, 1 kg tvarohu, vanilkový cukr, olej

Do mísy vsypeme mouku, mírně osolíme a přilijeme postupně tolik vody, aby vzniklo vláčné těsto. Hněteme napřed vařečkou, potom rukama a necháme asi půl hodiny odstát.

Po půlhodině těsto rozválíme válečkem na celou plochu omyvatelného ubrusu na stole - jako bychom chtěli těstem stůl celý přikrýt. Na takto roztažené těsto klademe mletý mák, strouhaná jablka, posypeme vanilkovým cukrem a těsto opatrně srolujeme do závinu. Pomáháme si postupným zvedáním ubrusu, který nám umožní těsto zavinovat. Povrch potřeme olejem a vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 200 stupních asi 30 minut. Místo máku můžeme použít tvaroh.

Bramborový guláš

Potřebujeme: asi 2kg brambor, libové drůbeží párky, cibuli, 2 stroužky česneku, sladkou papriku, pálivou papriku, majoránku

Očistíme brambory, oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Do hrnce přidáme dvě velké nadrobno nakrájené cibule, dva stroužky česneku a na špičku nože sladkou papriku. Vaříme ve vodě do měkka. Přidáme libové párky nakrájené na kolečka. Dochutíme majoránkou, můžeme přidat špetku pálivé papriky nebo feferonky. Podáváme s chlebem.

Pečené brambory

Potřebujeme: brambory, olej, vejce, sterilovaný hrášek, cibuli, česnek.

Brambory důkladně očistíme. Vaříme je ve slupce doměkka. Na pekáči rozpálíme olej. Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a po vrstvách pokládáme do pekáče s vařenými vejci, sterilovaným hráškem, nadrobno nakrájenou cibulí a stroužky česneku. Vše ochutíme pepřem, mírně osolíme a pečeme při 150 stupních v předem vyhřáté troubě. Podáváme s čalamádou nebo kyselou okurkou.

Bramborový kotlík s klobásou

Potřebujeme: brambory, olej, ostřejší klobásy, cibuli, rajčatovou šťávu, hovězí vývar, mrkev, sterilovaný hrášek, rajčata, smetanu, máslo, tvrdý sýr.

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Na velké pánvi rozpálíme olej, přidáme celé klobásy a nakrájenou cibuli. Obojí opečeme.

Opečené klobásy po zchladnutí nakrájíme na silnější plátky a dáme do zapékací mísy. Rajčatovou omáčku smícháme s hovězím vývarem a přidáme s mrkví nakrájenou na plátky ke klobásám a cibuli. V zakryté míse dáme do předehřáté trouby a dusíme 30 minut.

Poté přidáme hrášek a rajče a pečeme nezakryté 10 minut.

Oloupané brambory uvaříme doměkka a rozmačkáme na hladkou kaši.

Vmícháme smetanu a máslo. Bramborovou kaší překryjeme klobásy ze zeleninou. Posypeme nastrouhaným sýrem, vrátíme do trouby a zapékáme 10 - 15 minut, dokud se sýr neroztaví.

Fazolová polévka

Potřebujeme: velké bílé či strakaté fazole, mrkev, petržel, brambory, vegetu, libový drůbeží párek.

Fazole namočíme a necháme ve vodě přes noc. Druhý den fazole slijeme, přidáme vodu, nadrobno nakrájenou zeleninu (mrkev, petržel) a vaříme tak dlouho, až jsou fazole dostatečně měkké. Dochutíme vegetou, přidáme nadrobno nakrájené předvařené brambory. Můžeme přidat libový drůbeží párek. Podáváme s chlebem.

Plněné papriky

Potřebujeme: 1/4 kg mletého masa, které jsme nechali namlít z libového kousku, 1/4 kg předvařené rýže, 1/2 kg velkých zelených paprik, 1/2 kg rajčat nebo jeden rajský protlak, česnek, špetku pepře, sladkou mletou papriku.

Mleté maso smícháme s rýží, okořeníme špetkou mleté papriky, přidáme trochu pepře a mírně osolíme. Papriky zbavíme jadérek tak, že odkrojíme vrch se stopkou a do dutiny napěchujeme masovou směs. Rajčata spaříme vařící vodou, sloupneme slupku a rozmačkáme je vidličkou. Paprikové lusky vložíme do hrnce na sebe, přidáme vodu, rozvařená rajčata nebo rajský protlak a na mírném ohni vaříme asi hodinu. Jako přílohu podáváme knedlík.



Související články
DatumNadpisRubrika
01.01.2011Romská jídla jako cesta ke sblíženíO Roma Vakeren
11.12.2009Jak se vaří Marikľe paněhaO Roma Vakeren
04.12.2009Blajz - jídlo s nelákavým názvem, přesto však chutnéO Roma Vakeren
27.11.2009Pišot se dá upravit na sladko i na kyseloO Roma Vakeren
09.01.2004MačankaO Roma Vakeren
14.11.2003Jak připravit pišotO Roma Vakeren
17.10.2003Vaříme Holubky čili plněné zelné listyO Roma Vakeren
Článek
Tisknout
Poslat e-mailem

Vybíráme z rubriky "Tradice"
26.02.00  Pišot
26.02.00  Dělení Romů
  Romská hymna
  Mezinárodní den Romů
Archiv rubriky

Nejčtenější články
746695   26.02.00 Odchod Romů z České republiky
262737   11.09.98 Romske aktuality
232952   14.03.00 Romský jazyk
162237    Historie a původ Romů
136326   12.02.02 Historie Romů na území České republiky
119194    Tradiční způsob života Romů na území bývalého Československa
102442    Fotografie
89309   18.09.98 Můj svět - Fotografie romských dětí
80494   27.02.04 Romské vysílání "O Roma vakeren" - "Romové hovoří"
77436    Romové po roce 1989
Copyright © Český rozhlas / Czech Radio, 1997-2018
Vinohradská 12, 120 99 Praha 2, Czech Republic
E-mail: info@romove.cz